10
червня
2013

Репресивні заходи радянського тоталітарного режиму в галузі традиційного гончарства України

Міщанин Віктор
Репресивні заходи радянського тоталітарного режиму в галузі традиційного гончарства України (1930-ті – 1950-ті роки) [Текст] = The Repressive Actions of the Soviet Totalitarian Regime in the Field of the Traditional Pottery of Ukraine (the 1930s – the 1950s): монографія / Міщанин В. – Полтава: ТОВ «АСМІ», 2013. – 736 с. – (Українські керамологічні студії, вип.8 – Ukrainian Ceramological Studies, iss.8).
 
В основу даного дослідження покладено матеріали, що стосуються столиці українського гончарства Опішного та навколишніх гончарних осередків сучасного Зіньківського району Полтавської області. 
Опішнянський гончарний район упродовж другої половини ХІХ – першої половини ХХ століття був провідним в Україні. 
Там зосереджувалася найбільша кількість гончарних осередків, працювали сотні майстрів, у тому числі з найвищим рівнем фахової кваліфікації. Найбільшого розквіту зазнало гончарство Опішного, яке у ХХ столітті стало всесвітньо відомим. Містечко часто називали столицею українського гончарства. Довкола Опішного знаходилося багато малих осередків. Вони, за словами Олеся Пошивайла, хоча і «знаходилися в «тіні» Опішного», проте «породжували здорову, жорстку конкуренцію, примушували гончарів Опішного постійно вдосконалювати свою майстерність», «так підтримувався унікальний творчий мікроклімат, за умов існування якого тільки й могли народжуватися видатні постаті українського гончаротворення» [125, с.9].
Своєю значущістю, мистецькими здобутками Опішне, а з ним і весь Опішнянський гончарний район, із другої половини ХІХ століття стали привертати пильну увагу вчених і мистців. Місцеве гончарство стало об’єктом вивчення статистів, етнографів, істориків, керамологів. Тут у різні роки бували Анастасій Зайкевич, Віктор Василенко, Іван Зарецький, Михайло Русов, Яків Риженко, Сергій Васильківський, Опанас Сластьон, Василь Кричевський та інші відомі діячі української науки й мистецтва.
І саме Опішнянський гончарний район зазнав найбільших репресій за часів більшовицької влади. Тож невипадково він постав об’єктом даного наукового дослідження, яке є типовим відображенням трагічної ситуації в усій Україні. Адже повсюди були однакові методи роботи більшовиків і репресивних органів, а відповідно, ті ж самі наслідки, лише в менших масштабах. На прикладі Опішнянського гончарного району, зокрема Опішного, добре простежується вся система й масштаби репресивного впливу на гончарство: під репресії підпадали гончарі, керівники й працівники гончарних підприємств, директори й працівники гончарних навчальних закладів, колишні їх випускники. 
Якби не було цих репресій, Опішне могло б стати джерелом могутнього світового поступу мистецтва, культури, художньої освіти України. Внаслідок репресивних заходів, зокрема Голодомору 1932–1933
років, було перервано зв'язок поколінь у гончарстві, були знищені династійні традиції. Зникла значна частина покоління, яке могло передати культурні цінності, навички роботи, духовну атмосферу ремесла. Не слід забувати, що репресивні заходи призвели й до значного скорочення споживачів гончарної продукції, що, у свою чергу, не могло не позначитися негативно на самому гончарстві.
Цю книгу присвячено вивченню репресивних заходів більшовицького режиму в галузі традиційного гончарства України впродовж 1930-х– 1950-х років. Виявлено й систематизовано такі основні прояви репресивних дій окупаційної влади:
Так зване «розкуркулення» на початку 1930-х років гончарних господарств, власники яких не підтримували колективних форм роботи. Розкуркулювали не лише заможні, а часто й середняцькі чи, навіть, бідняцькі господарства. 
Голодомор 1932–1933 років, що призвів до загибелі сотень гончарів по всій Україні. Іноді вимирали повністю гончарські родини. Деякі з майстрів стали жертвами канібалізму.
Засудження гончарів у другій половині 1930-х років за звинуваченнями в політичних (насамперед, у проведенні антирадянської агітації) і в економічних (спекуляції, ухиленні від сплати податків) злочинах до різних термінів ув’язнення чи розстрілу.
Переслідування за належність до тієї чи іншої віри: від позбавлення виборчих прав у 1920-х роках до засудження на різні терміни ув’язнення впродовж 1930-х – 1950-х років.
Чистка партійно-державного апарату кінця 1920-х – початку 1930-х років, яка прямо чи опосередковано зачепила керівний і викладацький склад гончарних шкіл та гончарних майстерень при них. 
Засудження працівників гончарних підприємств у другій половині 1930-х років – першій половині 1940-х років до різних термінів ув’язнення.
Засудження працівників і випускників гончарних шкіл у другій половині 1930-х – 1940-х роках до різних термінів ув’язнення чи розстрілу.
Ускладнення переходу на роботу гончарів із колгоспів до гончарних артілей у другій половині 1940-х – першій половині 1950-х років. Переслідування за самовільний перехід.
Переслідування гончарів фіскальними органами за домашнє заняття гончарством та санітарними органами за виготовлення полив’яного посуду.
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

«Наука потрібна народу.

Країна, яка її не розвиває,

неминуче перетворюється в колонію»

Фредерік Жоліо-Кюрі

 

"Ми фiнансуємо науку не тому, що багатi, 
а ми багатi тому, що фiнансуємо науку" 
Рональд Рейган,
40-й президент США
 
"«Ставлення до науки
і культури є, 
було і буде мірилом українськості влади»" 
Ярослав ЯЦКІВ,
академік НАН України

Хмарка тегів

Наші партнери

Відвідувачі

free counters