25
вересня
2012

«Ветеринарна медицина України»

Науково-виробничий щомісячник «Ветеринарна медицина України» – фаховий журнал, який висвітлює різноманітні питання української ветеринарії.

У №2 журналу за 2012 рік у рубриці «Рядок з історії» вміщена стаття завідувача Відділу керамології новітнього часу Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, кандидата історичних наук Людмили Меткої. Метка Л.О. Глина та вироби з неї в народній ветеринарії українців // Ветеринарна медицина України. – 2012. – №2(192). – С.37-40.

У статті йдеться про динаміку використання глини й застосування глиняних виробів для лікування тварин у народній ветеринарії українців у другій половині ХІХ – першій половині ХХ століття. Описано, зафіксовані в різних регіонах України, різноманітні способи позбавлення тварин від недуг у домашніх умовах за допомогою глини чи приготовлених у глиняному посуді ліків. Наголошено, що використання глиняного посуду у народній ветеринарії було пов’язане із тим, що вони впродовж тривалого періоду, аж до середини ХХ століття займали важливе місце у традиційно-побутовій культурі українців, і тільки окремі засоби вимагали використання суто череп’яного посуду. Акцентовано увагу на тому, що сучасна ветеринарія базується на досвіді народної ветеринарії.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

«Наука потрібна народу.

Країна, яка її не розвиває,

неминуче перетворюється в колонію»

Фредерік Жоліо-Кюрі

 

"Ми фiнансуємо науку не тому, що багатi, 
а ми багатi тому, що фiнансуємо науку" 
Рональд Рейган,
40-й президент США
 
"«Ставлення до науки
і культури є, 
було і буде мірилом українськості влади»" 
Ярослав ЯЦКІВ,
академік НАН України

Хмарка тегів

Наші партнери

Відвідувачі

free counters