Добрий день! Запрошую УСІХ, хто причетний до теми "Глиняний посуд у культурі харчування народів світу" до активного обговорення асортименту сучасного глиняного посуду в Україні і світі, особливостей приготування страв у глиняному посуді, а також інших дотичних до теми проблем.
"Цікаво дізнатися думку фахівців про безпечність глиняного посуду при виготовленні страв у ньому"
Мене також цікавить дане питання.....
Глина то все зрозуміло...ну як бути з поливами? я десь чув, що вони можуть бути дуже важкими (свинець наприклад) Шановні, відкриваємо підручник з хімії і читаємо про склад сировини!!! Глина - найприродніший матеріал, це не пластик і не свинцеве скло!!!!
А у нас на Гуцульщині майже в кожному кафе подають страви у глиняному посуді - виглядає дуже апетитно. Набагато приємніше їсти бануш, чинахи вареники з глиняних горняток і мисочок і ніхто не переживає за шкідливість поливи. Та воно ж віками так готували...
До цитати Андрія: А тим більше з сучасними пристроями типу мікрохвильової печі. А візьміть до уваги винахідливий український народ - з нічого зробимо цяцю, а чи безпечно - хто зна! Тим більше у підручники, вибачте, ніхто заглядати не буде.
Щодо питання користі-шкідливості глиняного посуду існує досить багато наукових праць. І про них, сподіваюся, фахівці-теоретики говоритимуть під час наукового симпозіуму "Глиняний посуд у культурі харчування народів світу", що відбудеться 22-24 травня 2012 року в Опішному. А от якби ще й відгукнулися ескперти, які мають змогу практично "протестувати" хоча б кілька зразків глиняного посуду українського виробництва спеціальними методами досліджень. Лише на їх основі можна було б більш-менш упевнено говорити про шкідливість\нешкідливість якогось конкретного глиняного виробу, конкретного виробника.
З найцікавішими фрагментами наукових дискусій, обговорень, виступів Ви матимете змогу ознайомитися на сайтах Інституту керамології та Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
Сьогодні за безпечність використання глиняного посуду за прямим його функціональним призначенням "відповідає" виробник цього посуду, технологію виробництва якого контролює сам же виробник...
Нам пишуть: "Тема симпозиума очень интересная, меня она сразу вдохновила, так как занимаюсь сейчас каталогом суджанской гончарной посуды и естественно пишу о назначении кухонной посуды. В том числе возникают и интересные ритуальные вопросы связанные с обычаями народа". Юрий Спесивцев, Суджа, РФ
Нам пишуть:"К нам в институт только что вернулись от Вас наши сотрудники (Мыльникова Л.Н. и Кобелева Л.) и показали мне информацию об очень интересном симпозиуме, который Вы организуете в мае 2012 года ("Глиняная посуда в культуре питания народов мира"). Это чрезвычайная интересная проблематика, которая предполагает привлечение широкого круга участников из различных регионов, уверен, что многие откликнуться, очень интересная проблематика! С уважением старший научный сотрукдник ИАЭТ СО РАН Андрей Владиленович Новиков (Новосибирск, РФ).
Наскільки ця тема на сьогодні актуальна? З появою новітніх технічних приладів глиняний посуд став не зовсім актуальним і практичним, мені більш зручний і естетичний скляний та металевий.
Коментарі
Запрошую УСІХ, хто причетний до теми "Глиняний посуд у культурі харчування народів світу" до активного обговорення асортименту сучасного глиняного посуду в Україні і світі,
особливостей приготування страв у глиняному посуді, а також інших дотичних до теми проблем.
Мене також цікавить дане питання.....
Шановні, відкриваємо підручник з хімії і читаємо про склад сировини!!!
Глина - найприродніший матеріал, це не пластик і не свинцеве скло!!!!
А от якби ще й відгукнулися ескперти, які мають змогу практично "протестувати" хоча б кілька зразків глиняного посуду українського виробництва спеціальними методами досліджень. Лише на їх основі можна було б більш-менш упевнено говорити про шкідливість\неш кідливість якогось конкретного глиняного виробу, конкретного виробника.
занимаюсь сейчас каталогом суджанской гончарной посуды и естественно пишу о назначении кухонной посуды. В том числе возникают и интересные ритуальные вопросы связанные с обычаями народа". Юрий Спесивцев, Суджа, РФ
от Вас наши сотрудники (Мыльникова Л.Н. и Кобелева Л.) и показали мне
информацию об очень интересном симпозиуме, который Вы организуете в мае
2012 года ("Глиняная посуда в культуре питания народов мира"). Это
чрезвычайная интересная проблематика, которая предполагает привлечение
широкого круга участников из различных регионов, уверен, что
многие откликнуться, очень интересная проблематика! С уважением старший
научный сотрукдник ИАЭТ СО РАН Андрей Владиленович Новиков (Новосибирск, РФ).
риночка з тулійкою?
глечик для вареної?
Стрічка RSS коментарів цього запису