13
січня
2013

В ОПІШНОМУ ВІДЗНАЧИЛИ 140-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ КРИЧЕВСЬКОГО

www.ltava.poltava.ua

 

 

Василь Кричевський:  гоніння – за більшовиків і  напівзабуття  у рідній Україні. Цю несправедливість по відношенню до  унікального українського архітектора, кераміста, художника намагаються виправити на Полтавщині.   Виставкою його робіт і відкриттям родинного музею відзначили  140- річчя від дня народження Василя Кричевського в Опішному Зіньківського району. Туди з’їхалися мистецтвознавці і митці з усієї України. Завітали і нащадки великого майстра – онук і правнук, які донедавна жили у США . Вони привезли для музею твори Василя Кричевського.

 

 

 

 

Полтавська ОДТРК “Лтава”
 
 
У селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей мистецької родини Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський.
Саме йому в 1918 році голова Центральної Ради Михайло Грушевський доручив розробити державну символіку і цього ж року офіційним гербом України затвердили Тризуб київського князя Володимира, автором проектів якого був Кричевський.
Будівлю ж у Опішні, де віднині розташується музей Кричевських, побудував сам Василь Кричевський. Раніше вона мала назву «Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства». Протягом 1902-1919 років митець жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів  до оздоблення проектованих ним будівель.
  З нагоди 140-річчя  від дня народження Василя Кричевського, в рамках відзначення свята в Опішні, відкрили  виставку художніх творів родини Кричевських, які передали музею-заповіднику спадкоємці Василя Кричевського з США.
Також присутні ознайомилися родинними документами та фото родини Кричевських. Презентували  новий документальний фільм «Третій вимір Василя Кричевського», який підготував Благодійний Фонд «Дар».
 
 
 
 
   У селищі Опішня, що на Полтавщині, відкрили музей мистецької родини Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський, повідомляє Полтавська ОДА.
   Саме йому в 1918 році голова Центральної Ради Михайло Грушевський доручив розробити державну символіку, і цього ж року офіційним гербом України затвердили Тризуб київського князя Володимира, автором проектів якого був Кричевський.
Будівлю ж у Опішні, де віднині розташується музей Кричевських, побудував сам Василь Кричевський. Раніше вона мала назву «Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства». Протягом 1902-1919 років митець жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів до оздоблення проектованих ним будівель.
   З нагоди 140-річчя від дня народження Василя Кричевського, в рамках відзначення свята в Опішні, відкрили виставку художніх творів родини Кричевських, які передали музею-заповіднику спадкоємці Василя Кричевського з США.
Також присутні ознайомилися родинними документами та фото родини Кричевських. Презентували новий документальний фільм «Третій вимір Василя Кричевського». 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

«Наука потрібна народу.

Країна, яка її не розвиває,

неминуче перетворюється в колонію»

Фредерік Жоліо-Кюрі

 

"Ми фiнансуємо науку не тому, що багатi, 
а ми багатi тому, що фiнансуємо науку" 
Рональд Рейган,
40-й президент США
 
"«Ставлення до науки
і культури є, 
було і буде мірилом українськості влади»" 
Ярослав ЯЦКІВ,
академік НАН України

Хмарка тегів

Наші партнери

Відвідувачі

free counters