25
вересня
2012

Малобудищанська церква і гончарі

   21 вересня 2012 року, у день храмового свята, відзначалося 125-річчя церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Малі Будища Зіньківського району Полтавської області. З цієї нагоди відбулася святкова літургія, участь у якій, окрім настоятеля храму о.Сергія Кошака, брали участь священики із Опішного, Бобрівника, Милорадово.

   За час існування церкви, збудованої в 1887 році, з нею було пов’язано чимало місцевих гончарів. Вони були старостами, паламарями, членами церковної ради. Зокрема, старостами ще наприкінці ХІХ століття були знамениті малобудищанські гончарі Адам Герасименко, Павло Пічка, а в другій половині 1940-х років – відомий гончар Іван Андрійович Герасименко, більш знаний за прізвиськом «Баранчик».

   Чимало гончарів, за свою причетність до Різдво-Богородичного храму, зазнали утисків та репресій з боку більшовицької влади. Зокрема, у 1923 – 1924 роках позбавлялися виборчих прав члени церковної ради Іван Оленич, Омелян Герасименко, Іван Ширай, Іван Адамович Герасименко, Атанас Борисенко, Атанас Дацінька.

   У 1930-х роках церква була закрита і перетворена місцевою владою на склад для зсипання зерна. Зрозуміло, що це викликало незадоволення у віруючої частини жителів села. Ними не раз піднімалося питання про відновлення діяльності церкви. Серед останніх були і гончарі. Підтвердженням цього є кримінальна справа малобудищанського гончаря Феоктиста Мокляка, засудженого у 1937 році до розстрілу. Свідки стверджували, що Мокляк проводив «активну релігійну пропаганду серед населення, …, проводив збори віруючих разом із священиком, проводив підписку по селу на відновлення релігійної служби і відкриття церкви в селі М-Будища», «коли в нашому колгоспі зібралися збори по питанню релігії, то Мокляк Ф.С. проводив агітацію серед колгоспників, говорив: «Нам потрібно на цих зборах постановити про відкриття церкви», …, коли йому в цьому відмовили, він і його компанія стали криком зривати збори». 

                   Віктор Міщанин, керамолог, кандидат історичних наук 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

«Наука потрібна народу.

Країна, яка її не розвиває,

неминуче перетворюється в колонію»

Фредерік Жоліо-Кюрі

 

"Ми фiнансуємо науку не тому, що багатi, 
а ми багатi тому, що фiнансуємо науку" 
Рональд Рейган,
40-й президент США
 
"«Ставлення до науки
і культури є, 
було і буде мірилом українськості влади»" 
Ярослав ЯЦКІВ,
академік НАН України

Хмарка тегів

Наші партнери

Відвідувачі

free counters